Saturday, May 5, 2012

Tentang HidupPernahkah anda semua berfikir atau mengimbau tentang persoalan tentang hidup; seperti hidup ini sebenarnya apa? Kita semua sedar akan hakikat bahawa semua benda atau perkara dalam dunia ini kena fikir. Malah ada di antara kita yang berfikir lebih extrem dengan menganggap bahawa semua benda itu payah, semua hal itu menyusahkan. Tapi pernahkah kita semua berfikir dengan akal fikiran yang sihat mengapa hidup ini kena begitu?

Kita semua sedia maklum, hidup ini adalah satu tanggungjawab yang amat besar. Semua ada sebabnya dan ada akibat daripadanya. Kalau hendak dipermudahkan dari segi bahasa, jelas sebab, jelaslah akibatnya.

Namun, cara yang terbaik untuk menempuh hidup dalam keadaan seperti ini, kita lebih memilih untuk memilih akibat melalui sebab.

Kita tidak boleh gembira setiap masa. Ada masa kita pasti akan bersedih juga. Kalau kita tidak pernah berasa sedih, tidak ada nikmatlah kita hendak merasakan erti sebenarnya sesebuah kegembiraan. Kalau daripada sedih kita hendak gembira, adalah caranya. Ingat Tuhan kita, Allah SWT sebagai satu contoh yang utama. Apabila kita gembira setiap masa, kebarangkalian lupa Allah SWT itu tinggi.Malah kita juga sudah dikira menzalimi diri kita sendiri. Dan dengan sebab hendak gembira setiap masa itulah, kita tidak pernah rasa erti sebenar gembira. Sebab macam yang saya kata tadi; hanya yang bersedih sahaja yang tahu erti seronoknya gembira. Tidak semua yang kita hajati itu kita akan perolehi kerana Allah lebih tahu apa yang TERBAIK untuk diri kita. Cumanya hanya SABAR. Ya sabar! memang sukar tapi perlu dilakukan.

Kita ambil apa yang ada untuk diri kita. Itulah maksud sebenarnya hidup. Itu maksud tanggungjawab. Apa yang larat kita tanggung dan apa yang larat untuk kita jawab. Kalau kita mahu lebih daripada kemampuan, kita pasti akan tewas sebelum sampai ke garisan penamat. Kalau kita cuma ambil sedikit daripada apa yang sepatutnya kita tanggung, takut nanti tidak cukup pula apabila kita kena jawab.

Hidup di sini hanyalah sementara. Seronok macam mana pun hakikatnya hanya sekejap sahaja. Kehidupan kita di sana nantilah yang sudah jelasnya kekal abadi. Dunia ini hanya penjara bagi orang mukmin.

APALAH SANGAT DENGAN SEDIKIT KESABARAN PADA DIRI JIKA HENDA DIBANDINGKAN DENGAN KESABARAN ALLAH KEPADA SEGALA DOSA-DOSA YANG TELAH KITA LAKUKAN

1 comments:

Paklukasdi Hongkong said...

SAYA PAK LUKAS DARI HONGKONG Syukur Alhamdulillah di tahun ini Saya mendapatkan Rezeki yg berlimpah sebab sudah hampir 10 Tahun Saya bekerja di (HONGKONG) tdk pernah menikmati hasil jeripaya saya karna Hutang keluarga Sangatlah banyak namun Akhirnya, saya bisa terlepas dari masalah Hutang Baik di bank maupun sama Majikan saya di Tahun yg penuh berkah ini,
Dan sekarang saya bisa pulang ke Indonesia dgn membawakan Modal buat Keluarga supaya usaha kami bisa di lanjutkan lagi,dan tak lupa saya ucapkan Terimah kasih banyak kepada AKI DARMO karna Beliaulah yg tlah memberikan bantuan kepada kami melalui bantuan Nomor Togel jadi sayapun berhasil menang di pemasangan Nomor di HONGKONG dan menang banyak
Jadi,Bagi Teman yg ada di group ini yg mempunyai masalah silahkan minta bantuan Sama AKI DARMO dgn cara TLFN di Nomor ;[082-310-142-255] percaya ataupun tdk itu tergantung sama anda Namun inilah kisa nyata saya-ATAU, KUNGJUNGGI, BLOG, AKI DARMO… >>> KLIK DISINI ANGKA TEMBUS 2D,3D,4D,5D,6D,7D,9D-<<<<

Related Posts with Thumbnails

Template by:
Free Blog Templates