Tuesday, February 16, 2010

Put da 1st Thing At da 1st Place....

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang…

Alhamdulillah syukur kpd Allah kerana masih lagi memberikan aku ruang dan peluang untuk bernafas diatas muka bumiNya ini…sape r aku nh..xde ape pown..totally zero..tp keranaMU Ya Allah aku dalam keadaan ape yg aku miliki sekarang walaupon x sehebat mne nmun aku syukur padaMu (^_^)..

Blom terlambat lg kowt nk wish slmat bercuti kt mmbr2 kt UKM terchinta..hope cuti nh kita dpt meluangkan masa yang lebih effective dan effisien bersama family kita insyAllah..namun lain bagiku kerana cuti nh lah berat aku akan bertambah2 dgn terbaeknye….coz kt umah nh mkn sdp aje…mmg aku yakin lagi pasti, masakan ibu adalah yang TERBAEK dari ladang..hahaha..luv u mum~

Namun semenjak2 nh aku sering dihujani dengan soalan yang agk cepukmas…persoalan yang sering dikemukakan tym kt sekolah menengah lagi… “ ko xde awek ke??or ko xde spesel ke??”..huhu…sampai kan semalam lepas aku habis mesin rumput,adik saudaraku bertanya 'abg harith xde makwe ke??hik2.."soalnye smbil duduk2 bawah pokok rambutan..aik bdk nh br darjah 3 pon tau dah..adeyh..mungkin bg korang sume, standard la soklan cam2..rse nye dlu tym awal2 je diowg tnye soklan nh..alik2 minggu nh ttbe makin byk yg bertanye..poning den! Sering kali aku menjawab persoalan tu, mesti diowg ckp aku menipu…aku ckp aku single die x cye coz mke ade dah(dunia2!),tym aku ckp aku nh playboy lg diowg x cye coz mke cam baek(baek ke??)..akhirnye aku jwb cmnh je “stdy dlu,belum sampai seru ag,duit xde bro!”..nk jage ati mmbr nye pasal…xpe la..tp kadang2 aku terfikir kapel maple nh mcm dh tahap satu bnde yang wajib pulak untuk remaja2 skrang..klo x kapel cam dose besar plak!hmm….suatu budaya yang satu masa dulu ciput2 je ade..tym makpak aku dlu..nyanyi2 bwh pokok pisang cam cite p.ramlee tu..tp tu sume boleh kire ngan jari je..tp boleh dikatakan majority remaja skrang sume berkapel…bkn takat nyanyi2 je, siap bwk msok hotel ag,tu ape yg aku bace kt metro smlm,dak ipta lak tu…ape kes bro!

Valentine nh aku tgok cam ‘hari raye’ utk psgn kekasih untuk ‘berbuke’ bersama org yg tersayang..bg munge ros sekuntum, settle!easy as pie!..mggu nh juga byk berita pasal buang bayi..ade yang mati sebab bkn tym dilahirkan tp kne gigit semut..perh!sdey gle..xnk bagi la org laen yg nk..xyah r buang2 cam sampah.ish nh gua hangin nh!buat tau,jage xtau..Allah bg akal fikiran tp dimana mereka letak??disini??(ttbe tringat fendi tunjuk kaki die tym bagi speech kt pusanika..hahaha)..ape2 pon bkn aku xnk bekapel..juz aku nh manusia shbt2..ade perasan menyayangi dan ingin disayangi..tp better salurkan pada yg berhak dan lebih utama…klo dh xtahan sgt,kawen tros..huhu(Faizal ske r bnde2 nh..haha)..aku cuma manusia biasa,lemah dengan godaan hawa nafsu(makan!)..ape yang pasti shbt2 mencegah lebih baek dari mengubati…sbr2 la ye…ade rezeki ade la…. “put the first thing at the first place”….fikir2kan shbt2 sekalian…maaf kalau bhase yg digunakan agak kasar..sekadar coretan peringatan untuk diriku dan korang…dariNya kita datang, kepadaNya kita kembali…wallahualam..

"Allah SWT. berfirman, " Pasti akan mendapat cintaKu orang-orang yang cinta-mencintai karena Aku, saling kunjung-mengunjungi karena Aku dan saling memberi karena Aku." (Hadits Qudsi)"

“Sesungguhnya kepala (seorang laki-laki) yang ditusuk dengan besi itu jauh lebih baik
daripada menyentuh wanita yang tidak halal baginya.” [Hadis Riwayat At-Tabrani
dan Baihaqi]


4 comments:

Anonymous said...

terbaek dr ladang~hahaha

AziraOmar said...

=)

Anonymous said...

yurmmmmyyyy

Lidah Boye said...

betol3..

Related Posts with Thumbnails

Template by:
Free Blog Templates